Motosiklet aküsünin farkı nedir, motor aküsü nasıl çalışır?

Motosiklet aküsünün görevi nedir? Motosiklet aküleri elektrik enerjisini kimyasal enerjiye çeviren ve gerektiğinde kullanmamızı sağlayan cihazlardır. Motor akülerinin kullanım amacı sadece marşı çalıştırmak değildir. Elektrik enerjisinin depolanması ve diğer birçok işlev için kullanılmasını sağlarlar. Birkaç temel görevi vardır;

  • Marş motoruna  ilk hareket için akım  iletir.
  • Elektrikle çalışan parçalara gerekli enerjiyi sağlar.
  • Voltaj ve amperaj dengelemesi sayesinde yüksek devirlerde alıcıların hasar görmemesini sağlar.

Akü nasıl çalışır?

Akülerde anot ve katot kutup birbirine bağlıdır. Devre kapandığı zaman  ilk hareketin  tersi olur. Yani kimyasal enerji elektrik enerjisine dönüşür. Çalışma sırasında aküler dışarıdan gelen elektrik enerjisini kimyasal enerjiye çevirip bu enerjiyi tekrar elektrik enerjisine çevirirler. Yani şarj-dolma ve deşarj-boşalma olayını gerçekleştirirler. Şarj edildikten sonra belirli bir süre boyunca kullanılabilir. ŞarjI bittiğinde tekrar doldurmak gereklidir.

Akü çeşitleri ve özellikleri

Aküler içeriklerine göre nikel-demir, nikel kadminyum, kurşun-asit, gümüş çinko gibi çeşitlere ayrılır.  Burada kullanıcının amacına hizmet edeceğini düşündüğümüz şekilde kategori oluşturarak temel birkaç tip aküyü inceleyeceğiz.

  1. Kuru akü nedir? Bakımsız (su ilavesi gerektirmeyen) kapalı tip akülere denilmektedir. VRLA akü olarak da bilinmektedir. İç yapıları ve teknolojilerine bağlı olarak 2’ye ayrılmaktadır: AGM Akü ve JEL Akü. Jel Akü bazı akülü tekerlekli sandalyelerde de kullanılır. Temel özellikleri asit taşması veya sızdırması olmamasıdır. Gaz çıkışı neredeyse yoktur. Bu yüzden oldukça güvenlidir ve rafta bekleme ömürleri daha uzundur. Sulu akülere göre ortalama %75 civarında daha yüksek performans ve 4-5 kata kadar uzun ömürlüdürler.
  2. Sulu akü nedir? İçerisinde  %40 oranında asit ve %60 oranında saf su bulunan tip akülerdir. Mevsim koşullarına göre seviye azaldığında saf su eklemeniz gerekmektedir. Bu özelliği ile bakım gerektiren aküler olarak da bilinmektedirler. Su seviyesinin plaka seviyesinin altına düşmemesi gerekmektedir. Sabitlenmeli ve şarjsız bırakılmamalıdır.
  3. Start-Stop Akü nedir? Bu özelliğe sahip araçlarda, motor sıklıkla durup tekrar çalıştığından yüksek şarj alma ve yüksek çevrim ömrü gibi özelliklere sahip olan akülerdir.

Akü seçimi nasıl yapılmalıdır?

Aküseçiminde göz önünde bulundurmanız gereken bazı noktalar vardır. Aküler, aracınızın tipine ve teknik özelliklerine göre belirli büyüklük ve voltaj değerlerinde akü tercih etmeniz gerekmektedir. Motosikletlerde kullanılan aküler diğer ulaşım araçlarında kullanıldığı gibi starter akü grubunda yer almaktadır. Yani marş motoruna ilk hareketi verme gibi temel görevleri vardır. Aracınızın tipine uygun olanlar içerisinde marka ve fiyatına göre bakımlı ve bakımsız tip olarak ulaşabileceğiniz  birçok seçenek bulunmaktadır. Akülerin kalitesini belirleyen özellikler.

Akü nasıl şarj edilir?
• Akünün şarj seviyesini tespit edin.
• Şarj cihazına bağlanan aküde  pozitif başlık pozitife, negatif başlık negatife gelmesine çok dikkat edin.
• Talimatlara  uygun akım ve voltaj değerlerini seçip şarja bağlayın.
• Şarjdan sonra ilk olarak şarj cihazının kapatın, uçları daha sonra çıkarın.

Şarj sırasında koruma gözlüğü ve eldiven takılması olası kazaların önüne geçmek için gereklidir. Bu esnada sigara ve benzeri ateşli maddelerle yaklaşmamak, sürtünme gibi durumlardan kaçınmak gerekmektedir.

motosiklet aküsü
Motosiklet Aküsü

Şarj süresi akülere göre değişiklik göstermekle beraber 8-24 saat aralığında gerçekleşmektedir. Aşırı şarj aküye zarar vermektedir. Donmuş bir aküyü şarj etmeden önce en az 15 derece ( oda sıcaklığı olarak da düşünülebilir) civarına gelmesi beklenmelidir. Motosiklet aküsünü şarj ederken çıkardığı gazlar canlılar için tehlikeli olduğundan bu alanda bulunulmaması ve yine alanın iyi havalandırılması gerekmektedir.

Motosiklet aküsünün bakımı

  • Motosiklet aküsünün bakımının ilk adımı kutup başlarının temiz olmasıdır. Aracınızın bağlı olduğu parçalara iletimin tam ve doğru yapılabilmesi için bu önemlidir. Oksitlenme olmaması için balata temizleme spreyi ve kalıntı bırakmayan temiz bir bezle kutup ve kutup başları temizlenmelidir. Gres yağı ile yağlanırsa oksitlenmenin önüne geçilebilir.
  • Motosiklet aküsünü metallerden uzak tutmanız gerekmektedir. Metal ile temas ederlerse kısa devre yapabilirler.
  • Motosiklet aküsünün su seviyesini kontrol edin. Plaka seviyesinin altına düşmemesi gerekmektedir. Akü kutularında minimum ve maksimum seviyeler işaretlidir. Bu seviyelerin aralığında kalacak şekilde saf su eklemeniz yeterli olacaktır. Aküye kesinlikle asit eklenmemelidir. İçerisinde zaten bulunmaktadır.
  • Motor aküsünün voltaj değerleri kitapçıkta bulunan değerlerin altındaysa şarj edilmelidir.
  • Motosiklet aküsüne bakım yaparken akü havalandırma deliklerinin açık olduğundan emin olunmalıdır. Tıkalı delikler varsa temizlenmelidir.
  • Motosiklet aküsü üzerine yakıt ve yağ gibi kimyasalların bulaşmamasına dikkat edilmelidir.
  • Aküyü takarken sabitleme aparatı kontrol edilmelidir. Sulu akülerin iyi sabitlenmesi gerekmektedir. Bu hem hareket halinde oluşabilecek sızıntıları önlemek, hem de kutup başlarında oluşabilecek gevşemelerin önüne geçmek içindir.

Motosiklet aküsünü saklama koşulları

Motosiklet 15-20 günden fazla kullanılmayacaksa akü kutup başları bağlantılarından ayrılarak sökülmelidir. Daha uzun süreler kullanılmayacak aküler için farklı işlemler gerekmektedir. Akü deşarj olmuş şekilde depolanırsa hasar görür. Bu yüzden uzun süre kullanılmayacaksa tam şarj edilerek oda sıcaklığında saklanması gerekir.  Sulu aküler düz bir zeminde, düz konumda saklanmalıdır. Birkaç tanesi üst üste duracaksa aralarına metal olmayan ayırıcılar (strafor gibi) konulmalıdır. Motosiklet aküleri hava sıcaklığına bağlı olmakla birlikte ortalama 4-6 ay aralığında yeniden şarj ihtiyacı duymaktadırlar.

Motosiklet Aküsü neden deşarj olur?

  • Eksik şarj edildiğinde,
  • Çok soğuk ve çok sıcak hava koşullarında saklandığında,
  • Olumsuz çevre koşullarında saklandığında (nem vs),
  • Araçta kaçak akımlar olduğunda,
  • Diğer elektrikli cihazların uygun olmadığı ya da arızalı olduğu durumlarda,
  • Alternatörün yetersiz şarj etmesinden dolayı akü deşarj olabilir.

Akü hakkında bilinmesi gerekenler ve uyarılar

  • Yerinden kopmuş, çıkmış, gevşemiş kutuplar akünün çalışmasını aksatabilir. Sulu akülerde sızıntıya ve buna bağlı olarak oluşabilecek hasarlara neden olabilir. Bu yüzden gevşemeler sıkılmalı, kırık ve hasarlı kutuplar değiştirilmelidir.
  • Çatlak, kırık akü haznesi(kutusu) ve kapaklar kullanılmamalıdır.
  • Çıkmış kırılmış ya da delikleri kapanmış buşonlar(kapaklar) kontrol edilmelidir.
  • Tıkanmış gaz çıkış delikleri temizlenmeli ve açılmalıdır.
  • Akü, patlama tehlikesine karşı ani hava değişimlerinden korunmalıdır.
  • Motosiklet aküsünde kışın donmayı engellemek için tam şarj edilmelidir.
  • Uzun süre depolanan motosiklet aküleri hava şartlarına da bağlı olarak 4 ila 6 ay aralığında yeniden şarj edilmelidir.
  • Aracınıza orjinalde olmayan farklı ve uygun olmayan ek elektrik cihazları taktığınızda, akü tüketimi karşılamayacağından sorunlara yol açacaktır.

Motosiklet aküsünün en önemli görevi ilk anda motosikletin çalışabilmesi için marş motoruna başlangıç gücü iletmesidir. Aynı zamanda motosiklet aküsü araç motoru çalışmadığı zamanlarda kullanılacak alıcılara akım göndermek ve motor çalışır vaziyetteyken sistem içerisinde amperaj ve voltaj dengelemeleri yapmaktır. Bu sayede alternatörün olası uç durumlarda vereceği fazla voltajdan motorunuzun eltekrik sistemine zarar vermesini engellemektir.

Aküler neden bozulur ?

  • Olumsuz çevre koşulları (yüksek sıcaklık , nem , düşük sıcaklık)
  • Şarj dinamosunun yetersiz dolum yapması
  • Sisteme bağlı elektronik cihazlardaki olası kısa devreler
  • Sistemdeki kaçak akımlar (beklen kısa devrelerin üzerinde çekilen akımlar)
  • Motosiklet ile akünün uyumsuz olması

Motoruma uygun aküyü nasıl bulabilirim ?

Biz sizin motorunuz için hangi akünün uyumlu olduğunu öğrenip aküleri motosikletiniz marka ve modeli ismine göre yüklüyoruz. Motosiklet aküleri farklılık gösterebilir, motosiklet modelleri ile uyumlu farklı aküler mevcuttur.

Motosiklet marka modelinize uygun akü listelenmiyorsa mağazamız ile iletişime geçebilirsiniz.

Akü Nasıl Şarj Edilir ?

Yuasa Akü Hakkında

Aküleri Elinize Kullanıma Hazır Bir Şekilde Ulaştırıyoruz

Bizden satın aldığınız akülerde akümü nasıl şarj edebilirim diye düşünmenize gerek kalmayacak. Biz akünüze uygun en iyi sarj cihazlarıyla akünüzü talimatlara uygun şekilde şarj edip kullanıma hazır şekilde sizlere ulaştırıyoruz.

Akü Montajı Nasıl Yapılır?

Öncelikle akü şarj edilir. Bizim yolladığımız akülerde bu adıma ihtiyacınız olmayacaktır. Sonrasında; Motosikletiniz aküsüne ulaşabileceğiniz kadar parçaları sökün ve aküye ulaşın.Eski akünüzü çıkarmadan önce motorunuzun akü bağlantı kablolarını eğer işaretli değil ise eski akünün bağlantı noktalarından bakıp kabloları -/+ kutuplarını işaretleyin.Sonrasında eski akünüzü çıkartın.Yeni aküyü bağlarken öncelikle pozitif (+) işaretlediğiniz kabloyu akünün (+) işaretli kutubuna bağlayın.Sonrasında (-) topraklı kabloyu akünün (-) kutubuna bağlayınve akünüz kullanıma hazır.