Bisiklet Bakımı ve Önemli

bisiklet bakımı ve önemi

Arabaların, motosikletlerin, temizliği bakımı olur da bisiklet bakımı, temizliği olmaz mı? Olur hem de çok keyifli olur. Sürdüğünüz bisikletin bakımlarını ve kontrollerini elinizden geldiği kadar kendiniz yapmalısınız, çünkü 2teker üzerinde seyahat eden ve bundan en çok mutluluk duyan sizsiniz.

Keyifli bir sürüşün ızdırap haline gelmesine ve hatta bisikletin sizin sırtınıza binmesine müsaade etmeyin. Bunun içinde her sürüş öncesi genel kontrollerinizi, sürüş sonunda da kahvenizi yudumladıktan sonra temizlik ve bakımlarını ihmal etmeyin.

Tabi bunları yapmanın diğer güzelliği de, yol arkadaşınızı daha iyi tanımak ve sizi nerede nereye kadar taşıyacağı hakkında fikir sahibi olmanız demektir.

Profesyonel sürücüler ve eli anahtar tutan arkadaşlar eminim bisiklet bakımı hakkında söyleyeceklerimizin çoğunu hatta daha fazlasını biliyor ve yapıyordur ama birde bisiklet sürmeye yeni başlayan hevesle öğrenmek isteyen, sormaya da çekinen arkadaşlara daha faydalı bir yazı olacağını düşünüyorum.

Bu arkadaşların bisiklet bakımın nasıl yapılacağını, bisikletlerinin hangi aksamına ne kadar müdahale edebilecekleri hakkında fikir sahibi olmaları da önemli tabi.

Bisiklet zincir temizliği nasıl yapılır?

Zincir temizliği bisiklet bakımında önemlidir. Ellerinizin kirlenmemesi ve kimyasallardan tahriş olmaması için yapı market veya hırdavatçılarda satılan iş eldivenlerinden kullanmalısınız. Zincir temizliği için üretilen  temizleme fırçanız yoksa sert kıllı bir fırça veya diş fırçası kullanabilirsiniz

Daha sonra camsil şişesi gibi sıvı püskürten bir fısfıs içine doldurduğunuz gazyağı veya mazotu zincire ve dişlilere püskürterek kirlerin  iyice yumuşamasını sağlayın (fren disklerine veya pabuçlara sıçramamasına dikkat ediyoruz)

Bisiklet bakımında temizlik için benzin, tiner veya balata spreyi kullanırsanız bunlar zincir oringlerini veya bisikletinizin plastik aksamlarını tahrip edebilir buna dikkat etmelisiniz. Ön, arka dişliler ve zincirdeki kiri tamamen arındırana kadar fırça yarımıyla temizleyin.

Tamamen kirlerden temizlendikten sonra temiz bir bezle kurulama yapın. En son olarak zincirinizi yeniden yağlamanız gerekecektir. Yağlama için piyasada çeşitli markalar, satın alabilirsiniz..

Bisiklet bakımında yağlama işinin ideali her bakla eklemini tek tek yağlamaktır. Fazla yağlı zincir sürüş esnasında tozu kiri direk çekeceğinden dolayı fazla yağı kuru bir bez yardımı ile hafifçe almalısınız aksi halde yaptığınız temizliğin pek bir anlamı olmayacaktır.

Bisiklet Vites Sistemi Bakımı

Bisiklet bakımının önemli aşamalarından biri de vitelerin bakımıdır. Zamanla vites telleri yıpranır ki buda vitesin tam oturmasını engeller ve ses çıkarmasına sebep olur. Vites telleri üzerinde örgüden ayrılan kopmalar, paslanma veya deformasyonu fark ettiğiniz gibi vites telinizi yenilemekte fayda vardır.

Arka vites daha fazla kullanıldığı için onun teli daha hızlı deformasyona uğrar. Vites tellerinin geçtiği hortumların içerisine zamanla su kaçtığı için paslanmalar aşınmalar meydana gelebilir bunu geciktirmek ve daha uzun ömürlü olması  için en azından ayda bir defa birkaç damla yağ damlatmak çok faydalı olacaktır.

Tabi ki bunu da zincir yağı gibi kararında yapmalısınız aksi halde fayda sağlamak yerine zarar verebilirsiniz.

Bisiklet Fren Bakımı

V-Fren

Fren telleriniz zamanla yıpranır ve uzamalar, ufak kopmalar başlar. Bu uzama sebebiyle esnemeyi fren kollarındaki ayar vidalarından azaltabilirsiniz. Pabuçlar bu ayara izin vermeyecek kadar yıpranmış olabilirler.

Bu durumda pabuçları değiştirmek ve tekrar ayar yapmak gerekir. Pabuçların jant yüzeyine tam basması önemlidir buna dikkat etmelisiniz. Alt veya üst tarafı değiyorsa frenleme gücü az olur.

Yeni nesil V-frenlerde sadece 5 mm. allen anahtarıyla artık bu iş oldukça kolay hale geldi. Pabucu tutan vida gevşekken bir elinizle fren bacaklarını janta ittirin, diğer elinizle de vidayı sıkın. Burada dikkat etmeniz gereken nokta pabucun herhangi bir yerinin lastiğe kesinlikle sürtmemesidir.

Sağ veya soldaki fren ayakları aynı zamanlamayla basmıyorsa fren gövdesi üzerinde bulunan vidayı gevşetin ve iki tarafı dengeleyerek tekrar sıkın. Fren manetini sıktığınız zaman iki tarafında eşit basması gerekir. Fren tellerinizi de vites telleri gibi yağlamalısınız aşırıya kaçmadan tabi ki.

Disk Frenler, Hidrolik veya mekanik

Bisiklet bakımında mekanik disk frende tellerin bakımını diğerlerinde olduğu gibi yapabilirsiniz, fakat fren ayarlarını ( hidrolik disk fren dahil ) tamamıyla profesyonel kişilere yaptırmanız gerekmektedir. Çünkü hidrolik frende yapacağınız en ufak bir hata fren sisteminizde ciddi hasara sebep olabilir ki buda güvenli sürüşünüz için önemli bir tehdittir. Şayet ısrarla ayarlarla oynarsanız mutlaka tenha ve düz bir yolda yaptığınız işten emin olun.

Orta Göbek ve Furş Yatağı Bakımı

Pedal kolunu tutup ileri geri kuvvetlice oynatın, boşluk varsa yatağın değişim zamanı artık gelmiş demektir. Furş yatağı da gevşeyebilir ama bunu anlamak daha zordur. Bunu yaparken fren veya amortisör boşluğu sizi yanıltmasın.

Bunu anlamak için ön freni sıkın ve diğer elinizi furş yatağının çatala yakın bölümüne koyun, parmaklarınızın yarısı yatağın alt kısmında, diğer yarısı da üst parçada olsun, bisikleti bu konumda (ön fren sıkılı) ileri geri silkeleyin şayet boşluk varsa parmaklarınızda hissedersiniz.

Yatağınız aheadset tipiyse allen anahtarla bunu düzeltmeniz mümkün ama profesyonel yardım almanız, en azından bu konuda yeterince tecrübe sahibi değilseniz kontrol ettirmeniz daha doğru olur.

Teker Göbeklerinin Bakımı

Teker göbeklerinizin bakımını yaparken tekerinizi kuvvetlice sağa sola doğru sallayın, çok az bir boşluk olması muhtemel ancak tekeriniz sağa sola sallanıyorsa en kısa zamanda bisikletçinize uğramanın vakti gelmiş demektir. Tabi ki teker rulmanlarını değiştirebilecek teknik alet ve tecrübeye sahipseniz zaten bu yazıda anlatılanları gülerek okuyorsunuzdur.

Bisiklet jant bakımı

Jantlardaki vurukları sizin düzeltme şansınız pek yok hatta yeni jant almak düzeltme işleminden daha ucuza gelebilir. Jantlarınızda yalpalama varsa bu akort ayarı yapılması anlamına gelir ki bu ayar gerçekten çok iyi tecrübe ve teknik ekipman gerektirir asla jant tellerinizin ayarıyla oynamamanızı tavsiye ederim şayet böyle bir hata yaparsanız ayar için götüreceğiniz ustanın gözlerinde şimşekler çakan bakışlarına hazırlıklı olun derim.

Bisiklet Lastik Bakımı

Bisiklet bakımı yaparken aklınızda olsun, yol ile aranızdaki tutunma noktasının sadece lastik olduğunu asla unutmayın. Sürüş anında lastiğinizin yola tutunup tutunmadığını test etmek için asla sağa sola yalpalamayın hatta kaygan zeminde böyle bir test yapmak çok acı veren bir tecrübe yaşamanıza sebep olabilir. En güvenli sürüş bisikletinizin servisinde belirtilen veya kitapçığında yazan lastik basınçlarıyla olur.

Lastiğiniz, üretici değerlerinde ise; Isınma ve genleşme ile lastiğiniz yolu tam olarak kavrayacaktır bu sebeple lütfen sürüş öncesi lastik basınçlarınızı kontrol etmeyi ihmal etmeyin.

Bisikletinize bakım yapmayı ihmal etmeyin, güvenle sürün hep sürün.

İlginizi çekebilir: BMW Bisiklet Modelleri