Motosiklet Yolculuklarında Beslenme

pexels-keith-lobo-10384207

Motosikletle gezmek pek çok kişinin hayalidir. Ofisimizde masamızda otururken, e-postaların arasında dalar gideriz köy yollarına. Bir virajdan çıkar, diğerine akarız, ya da uzuun bir düzlükteki yolu seyrederiz tepeyi aşarken. Ve gün gelir planlar yapılır, ekipman seçilir, kontağı çevirir yola çıkarız.

Motosiklet sürücüleri genelde yağışlı ve soğuk havayı sevmez ve genelde bahar aylarını ya da sıcak yaz aylarını tercih ederler gezmek için. Bu da beraberinde hiç hesapta olmayan beslenme ve sağlık sorunları da getirebilir, eğer dikkat etmezsek.

Diğer bir konu ise motosikletli gezilerin güzel yemeklerle taçlanmasıdır ki başta iyi hissettirse de dikkat edilmezse ciddi sıkıntılara sebep olabilir. Öncelikli dikkat edilmesi gereken, su tüketimidir. Motosiklette klimalı bir arabaya göre sıcağa daha çok maruz kalırız ve normalden fazla su kaybederiz. Bunu önlemenin yolu basit olsa bile, pek çok motorcu bunu beceremez.

Evet çözüm su içmek, ne kadar basit değil mi? Ama ihmal eder veya beceremeyiz bunu. Sebebi ya motosiklette suyu taşıyacak yerimiz yoktur ya da ihmal. Bir başka sebebi de az mola vermek. Ya da molaları su temin edebilecek yerlerde vermemek.

Eğer çantalarınızda yer varsa 1,5 litrelik suyu taşımak ve bunu her molada susamamış olsanız bile içmek faydalıdır. Çantalarda yer yoksa yapılacak işlem basit, belki de en pratiği. Sırt çantası şeklinde takılabilen ve içine su konan çantaları günümüzde her doğa sporları mağazasından uygun fiyatlara almak mümkün. Bunların hortumu kask içine kadar uzanabiliyor ve zahmetsizce suyunuzu içebiliyorsunuz.

Molalarda çay kahve içmek ise doğrudan su ihtiyacınızı karşılamadığından bir önerim de kahve veya çayınızın yanında mutlaka su da tüketmeniz olacaktır. Meyve suları ve gazlı içecekler de maalesef direkt su ihtiyacını karşılamaz.

Yani bol mola ve su birinci maddemiz. İkinciye gelirsek. Burası biraz daha komplike ve özen istiyor. Belki kısa gezilerde etkisini çok farketmesek de tur iki haftayı geçtiğinde başa bela açabilecek bir konu da katı gıda olarak tükettiklerimiz. 

Bildiğiniz üzere Toby Price falan değilsek genelde motoru oturarak kullanıyoruz. Neredeyse hareketsisiz. Bunun gün boyu ve haftalar sürdüğünü düşününce sindirim sistemi o kadar hareketsiz hale geliyor ki, turun başında yediğimiz o kebaplar, mantılar bize acılı sonlar hazırlıyorlar, yani “Bugün yediğin hurmalar” durumu. Bu arada keşke hurma yesek mantı yerine 🙂

Sindirim sistemi yavaş çalıştığında daha çok lifli gıda tüketmemiz gerekmekte. Bunu da neyseki ülkemizde yapmak çok kolay. Sulu sebze yemeklerini neredeyse her kasabada, köyde bulmak mutfağımızdan ötürü çok kolay. Bunları tüketmek hem su kaybını azaltacak hem de sindirimi kolaylaştıracaktır. Ha illaki mantı, kebap yerim diyorsanız o zaman da çözüm yanında yeşillik tüketmek.

Güzel bir salata mesela. Hiç birimiz keyifle çıktığımız turun baş ağrıları ve merhemlerle bitmesini istemez değil mi, o zaman beslenmemize de motosikletimizin bakımları gibi dikkat edelim.        

Keyifli geziler afiyet olsun.